25/5/16

TROBADA EX-SEMINARISTES DE BALAGUER I ENTORN.

Com ja és habitual, i gràcies la convocatòria  i engrescament del nostre company Joan Perera, el passat dissabte dia 21, tingué lloc a la ciutat comtal de  Balaguer, la tradicional Trobada anual de companys ex-seminaristes d'aquelles contrades.  La concurrència no fou tan nombrosa com edicions anteriors degut, com ens comenta en Joan, al fet de coincidir amb altres efemèrides i reunions de companys programades, també,  per aquestes dates. L'any que ve es procurarà ser més primerenc, dixit.

Un sol abraçador ens va donar la benvinguda a la plaça i Santuari del Sant Crist, "patrimoni" del nostre amfitrió mossèn Pau Vidal qui, un cop ens tingué aseguts còmodament en uns bancs dins la frescor de l'esglèsia, ens adreçà unes paraules d'acolliment i una petita explicació molt interessant sobre l'origen i evolució de l'edifici i sobre la problemàtica de la comunitat de monges  Clarises que conviuen al costat.

El "plat" fort del dia fou la visita programada pels companys Amorós, Burgués i el mateix Perera al Monestir Cistercenc de Santa Maria de les Franqueses, conjunt  molt important per a la consolidació de la reconquista. Visita interesantísima, comentada i guiada per personal de l'Arxiu Comarcal de la Noguera.









En la convocatòria, els companys ens en feien una pinzellada d'aquesta edificació tant important con  desconeguda, fins ara.

" Els que som de Balaguer i sobre tot els dels pobles de la vora segurament no coneixem que, dins el terme municipal, a la carretera de Menàrguens, tenim un antic monestir de l’orde del cister anomenat Santa Maria de les Franqueses. Ha estat reformat i es celebren molts actes  ulturals i religiosos.
Sobre el monestir, fent una pinzellada, es sap que era de monges i és del segle XII i XIII d'estil romànic i part d’aquest guarda una similitud amb el de la primitiva porta d' accés al Santuari del Sant Crist, últimament reformada.  El va fer construir Dolça d’Urgell viuda de Ermengol VII al any 1186, però a la seva mort varen començar els problemes i es va anar deteriorant fins que al any 1474 el Papa Sixt IV el donà al monestir de Poblet, cosa que provocà la sortida de les monges. Aquests el varen mantenir fins l’any 1700. Ja amb ruïnes, un noble de Balaguer Francesc de Portolà comprà tot el conjunt. Fins a la restauració actual el seu propietari el feia servir de magatzem per coses del camp. Ara pertany a l’Ajuntament"

Acabada la visita, retornàrem al restaurant del Santuari del Sant Crist. Allí, el Lluís el propietari ens tenia preparat un suculent dinar de germanor per llepar-nos els dits, pero no poguerem "atacar" fins que corresponguérem amb l'amén a la benedicció de mossèn Pau,
Com en  tots aquests àpats de retrobament no hi deixa de brollar una alegria sorollosa, de recordar moments passats i comentar noticies d'actualitat, tot dins un ambient festiu que s'allargà en el temps. Fins la propera !!



ÀLBUM 3 FOTOS




                            


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada